Mida kinkida vanaemale ja vanaisale?

Vanavanemate päev on kohe käes. Kusjuures tegemist on suisa eesti riikliku tähtpäevaga juba aastast 2010 ja seda tähistatakse igal aastal septembri teisel pühapäeval.

Kas vanavanematepäeva tähistamine on kombeks ainult Eestis?

Vanavanemate päeva tähistatakse ka mujal maailmas. Näiteks Ameerikas on vanavanematepäev samal ajal kui meil – septembri teisel pühapäeval. Kuid vanaemad ja vanaisad on oma tähtsa päeva saanud ka mitmel pool mujal. Nii on see riikliku tähtpäeva või rahvuspühana muuhulgas ka Prantsusmaal, Kanadas, Itaalias, ja Inglismaal. Poolas on suisa päev seotud katoliku kiriku usupühaga.

Miks tähistatakse vanavanemate päeva?

Selle toreda päeva mõte on tänada ning austust avaldada vanavanematele laste ja lastelaste kasvatamise eest. Samuti juhtida lapselaste tähelepanu sellele kui olulised on perekond ja esivanemad ning milliseid olulisi väärtusi ja tarkusi põlvest põlve edasi kantakse.

Luuletusi vanavanematepäevaks

Kuigi enamus suhtlust käib tänapäeval juba e-maili ja sotsiaalmeedia kaudu, on vanavanemate päeval oma kallile vanaemale ja vanaisale kaardisaatmine endiselt äärmiselt armas traditsioon. Tänapäeval käib ka nö. tigupost vaid loetud päevadega, seega ei ole sa kindlasti hiljaks veel jäänud!

Siin ka kaks mõtet lühikesteks luuletusteks, mida ka veidi pisemad lapsed jõuavad paberile kanda.

1. Alt üles nüüd vaatan su poole
    veel olen väikene ma
    kuid kunagi tasun su hoole
    kui sinust suuremaks saan.


2. Vanaema, helde, lahke
    oled nõnda hea
    panen sinu sülle
    oma väsind pea.


Memmele-taadile õnnitluskaart. Kirjutage üheskoos kaardile head soovid ning pange see vanavanemate poole teele.

Kingitus vanavanematepäevaks

Kruusid, tassid pidupäevaks

Kõige suurem kingitus vanavanematele on lapselapsed ise. Seega kindlasti rõõmustavad nad ülekõige just selle üle, kui neile külla lähete. Kui on aega, küpsetage lastega maitsvad koogid, võtke kaasa tass ja kruus tee / kohvi joomiseks ja lihtsalt nautige üheskoos seda südamlikku päeva.

disainkruus-vanaema-vanaisa

Saunalina, saunaseelik

Soovid ju kinkida vanemale midagi sooja, pehmet. Suur, vastupidav, pehme armsa tikandiga vanaema saunalina – no küll on hea sellega sauna, spaasse või puhkusereisile minna. Kui vanaisa on saunahunt, siis uudne saunaseelik tikandiga parim vanaisa.

saunalina-vanaema-saunalina-vanaisa

Seik on välja andnud Mälestuste raamat vanavanemale – Jutusta mulle oma lugu. Hea kingitus vanavanematepäevaks! Üle 100 küsimuse vanaemale või vanaisale. Kui lapselaps selle koos vanaemaga-vanaisaga täidab, saab ta teada kogu vanaema või vanaisa eluloo.

Kui vanavanematepäeva ettevalmistamiseks rohkem aega, siis on alati armas kingitus ka paberkandjal foto kaunis fotoraamis või lausa terve albumitäis vahvaid meenutusi möödunud aastast. Võite teha ka traditsiooni, et igal aastal täiendate pildialbumit aasta jooksul tehtud vahvate piltidega. Selliselt on iga aasta kingiidee kohe varnast võtta. Üheskoos nende vaatamine ja albumisse lisamine rõõmustab nii lapsi kui vanemaid.

Õunakoorija/lõikur

Mis oleks veel suurem rõõm, kui vanaema õunakook. Sellest unistavad kõik laspselapsed. Siin aitab vanaema just õunakoorija/lõikur, mis muudab õunade koorimise, südamiku eemaldamise ja viilutamise eriti lihtsaks. Kui laps on üks kord seda pealt näinud, siis järgmine kord on ta naksti abiks!

ounakoorija-loikur-MosterHulda-punane_1

Ja kes teab, ehk tuleb ka vanaisa sellist imevidinat vaatama ja leiab hoopis ennast köögis vanaemat kartuli koorimisel abistamas. Retseptid on kaasas. Kartulid viineritega on lastelaste lemmik. Kindel on see, et selline vidin läheb alati asja ette.

Kui kingitus on varakult valmis vaadaatud ja ostetud, siis pista kingikotti väike armas külmikumagnet vanaemale ja vanaisale või tee vanaemale ja vanaisale – see teeb vanavanematepäeval teie lähedase tuju paremaks.

Lõpetuseks

Olgu teie vanavanematepäev täis rõõmu ja lusti. Jätkugu neid veel mitmeteks aastateks!